Fjøløy Fyr & Fjøløy Fort

Fjøløy Fyr Lighthouse

Fakta:

Fjøløy fyr ble bygget i 1849 og ligger i Rennesøy kommune rett nord for Stavanger. Det ble automatisert i i 1977, men eies av Kystverket. Nærmeste nabo er Utstein Kloster på naboøya Klosterøy, og fyret blir derfor lett oversett av turister. Fyret ligger vakkert til ved Kvitsøyfjorden og det er utsikt nord til Karmøy, vest til Kvitsøy og sørover til Tungenes og Randaberg. Det er også fine muligheter for fuglekikking.

Det var sildefiskeriene på midten av 1800-tallet som gjorde at folk presset på for å få anlagt fyr. Dette året ble ikke mindre enn åtte nye fyr satt i drift på strekningen fra Bergen til Stavanger. Fyret brant bare om nettene under sildefisket de første årene. Selve fyrhuset målte 2,5×2,5m. Det var en bonde i nærheten som stod for driften. Snart kom det krav om å forlenge driften. I 1852 ble fyret driftet i syv måneder og senere i 1855, ti måneder. Fyret lå i seilingsleden til byen og var veldig viktig for ferdselen. I 1866 satte Fyrvesenet opp en 70 m² stort hus til bolig for fyrvokteren. Huset lå kloss i fyrlykta. Så i 1954 ble det bygget et fyrtårn i betong og ny bolig for fyrvokteren nedenfor selve lykta. Fyrvokteren har i fritiden anlagt en kjøkkenhage rett ved huset. For at hagen skulle ligge i live ble det bygget en mur av stein rundt hagen.

Bygningene er stengt for publikum, men en kan vandre fritt i området rundt. Våren 2013 ble det også anlagt tursti langs sjøen fra fyret og inn til friluftsområdet ved Fjøløy fort (Källa http://no.wikipedia.org)

DSC_0223

Fjøløy Fyr Lighthouse

Fjøløy Fyr Lighthouse

Fjøløy Fort

Fakta:

After the end of the War in 1945, the Norwegian army took over the area on Fjøløy, and in the 1950s it was the main fort in Rogaland (county). In the 1980s the fort was modernised and used as a training ground until it was closed in 2009. Rennesøy municipality then took over the whole fort and after it had been secured, made it into an open access area. Fjøløy Fort was opened for traffic in 2011, after its 67 acres had been off limits for most people for over 70 years. Here you can see the old guns and investigate the barracks and the bunkers set in a beautiful landscape with wonderful views.

You can either walk from the monastery or drive to the car-park for Fjøløy Lighthouse and Fjøløy Fort. See Map.
Turn left just before the monastery and continue until you come to the car-park. There is a car-park for the disabled a little closer to the lighthouse. It takes about five minutes to walk from the car-park to the lighthouse, and the walk is suitable for families with children.(Källa http://www.museumstavanger.no)

Fjøløy Fort, Kanonvärn.

Fjøløy Fort, Kanonvärn.

Fjøløy Fort och Fjøløy Fyr, från ovan.

Fjøløy Fort och Fjøløy Fyr, från ovan.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s